Politika privatnosti
IM MATIJEVIĆ DOO Novi Sad

1. Definicije
• IM MATIJEVIĆ DOO, Rumenački put broj 86, 21000 Novi Sad, (u daljem tekstu: IM MATIJEVIĆ, „mi”, „nama”, „naše”, „nas”), označava pravno lice koje upravlja sajtovima www.matijevic.rs
• Podaci o ličnosti – označavaju podatke koji se odnose na fizička lica koja se u nekom trenutku mogu identifikovati
• Korisnik – označava posetioca našeg vebsajta
• Klijent – označava korisnika naših usluga
• Podaci o korišćenju – označavaju podatke koje korisnik svojim jasnim prihvatanjem uslova omogućuje da se koriste u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva
• Kolačići – označavaju male skupove jednostavnih datoteka koji se čuvaju u veb pregledaču korisnika dok pregleda neki vebsajt

2. O nama i ko kontroliše informacije
• Ova veb stranica je vlasništvo IM MATIJEVIĆ, sa sedištem na adresi Rumenački put 86, Novi Sad.
• IM MATIJEVIĆ je registrovana kompanija u Srbiji pod:
• matičnim brojem: 08588759
• PIB: 100276831
• e-mail adresa: brankagrubor@matijevicdoo.com

3. Relevantno zakonodavstvo
• Ova internet stranica je dizajnirana tako da poštuje domaće i međunarodno zakonodavstvo u pogledu zaštite podataka i privatnosti korisnika:
• Zakon o zaštiti podataka o ličnosti iz 2018. godine Republike Srbije
• Zakon o zaštiti podataka iz 1988. godine (DPA) Ujedinjenog Kraljevstva
• Australijski zakon o privatnosti iz 1998. godine (APA)
• Opšta uredba o zaštiti podataka o ličnosti iz 2016. godine (GDPR) Evropskog parlamenta i Saveta
4. Ko prikuplja i obrađuje informacije

• Na osnovu GDPR, svaki korisnik vebsajta ima mogućnost da omogući ili onemogući prikupljanje svojih ličnih podataka.
• IM MATIJEVIĆ DOO prikuplja i obrađuje sve potrebne podatke od strane lica koja su dala saglasnost da se njihovi podaci obrađuju, sa jasno navedenom svrhom, na način koji je dozvoljen zakonom.

5. Sakupljamo informacije na nekoliko različitih načina:
5.1. Kontaktiranje prilikom kontakt formulara
• Kada stupite u kontakt s nama putem kontakt formulara ili putem mejla, lični podaci će biti prikupljeni jedino uz vaš pristanak, tako što ćete označiti da prihvatate politiku privatnosti i pravila politike za korišćenje kolačića, te vas molimo da pažljivo pročitate naše stranice Politika privatnosti i Politika za korišćenje kolačića.
• Ovi podaci će biti sačuvani i obrađeni isključivo u svrhu odgovora na vaš upit ili stupanja u kontakt sa vama i za povezanu tehničku administraciju. Ovo uključuje vaše ime, adresu elektronske pošte (u daljem tekstu: imejl), broj telefona, lokaciju, opis vaših potreba i sve ostale informacije koje nam prosledite.
• Vaši podaci će biti izbrisani na vaš zahtev, a neće se čuvati nakon što prestane potreba za istim.
• Na sopstveni zahtev, imate mogućnost da od nas dobijete svoje podatke koje do tog trenutka o vama imamo sačuvane, i to objedinjene u prenosnoj elektronskoj formi.
5.2. Server na kome se hostuje naš vebsajt
• Server na kome je naš vebsajt hostovan održava kompanija Hetzner i nalazi se u Nirnbergu, Nemačka.
• Ova kompanija i njen centar za podatke/server imaju sledeće zaštite:
• zaštita od požara
• savremeni sistem za rano upozoravanje sa direktnim povezivanjem sa lokalnom vatrogasnom službom
• specijalni sistemi za zaključavanje vrata
• dvadesetčetvoročasovne usluge od strane kvalifikovanog osoblja
• ulaz preko terminala za kontrolu elektronskog pristupa sa ključem transpondera ili prijemnom karticom
• moderni nadzorni sistem kamera za dvadesetčetvoročasovnim nadzorom pristupnih puteva, ulaza, sigurnosnih sistema za blokiranje vrata i serverskih prostorija

• DDOS zaštita
• sertifikat u skladu sa DIN ISO/IEC 27001
• međunarodni priznat standard za bezbednost informacija
• Kada posetite našu veb stranicu, naš veb server beleži podatke o korišćenju, odnosno opšte informacije o vašoj poseti u svrhu broja posete, ali ne prepoznaje i ne snima nikakve individualne informacije o vama. Ne možemo vas lično identifikovati, osim ako nam ne date lične podatke dobrovoljno. Lični podaci se prikupljaju samo ako dobrovoljno objavite takve podatke radi zaključivanja ugovora ili otvaranja računa klijenta.
• Sav saobraćaj (prenošenje datoteka) između ove veb stranice i vašeg pretraživača je šifrovan i isporučen preko HTTPS-a. HTTPS (eng. HyperText Transfer Protocol Secure) označava internet protokol nastao kombinacijom protokola HTTP s protokolom SSL/TLS. Ovaj protokol omogućava kriptovanu komunikaciju i sigurnu identifikaciju veb poslužitelja mreže (eng. internet service provider, ISP).

5.3. Kolačići i pravila u vezi sa prikupljanjem podataka preko kolačića (eng. Cookie Policy)
• Kad god koristite bilo koju veb lokaciju, mobilnu aplikaciju ili druge internet usluge, određene informacije se kreiraju i prijavljuju, a na vaše odobrenje prilikom prihvatanja uslova. Isto važi i kada posetite veb stranicu IM MATIJEVIĆ DOO.
• Evo nekih vrsta informacija koje sakupljamo:
• kao i većina veb sajtova, ovaj sajt koristi Google Analitics (GA) za praćenje interakcija korisnika. Koristimo ove podatke za utvrđivanje broja poseta, odnosno korisnika koji koriste naš sajt, kako bismo razumeli njihove potrebe i kako bismo upotpunili korisničko iskustvo.
• Za više informacija o ovim pravilima (eng. Cookie Policy), posetite našu stranicu Politika za korišćenje kolačića.

6. Ono što znamo o vama
• Prikupljamo samo informacije za koje nam date svoj pristanak.
• Na primer, ne znamo vašu adresu e-pošte, osim ako nam ne pošaljete putem imejla ili formulara. Ove podatke koristimo samo unutar naše kompanije i nećemo ih prodavati ili distribuirati drugim licima.
• Ako ste nam dali svoju imejl adresu, ali ne želite da primate nikakvu korespondenciju od nas u budućnosti, imate mogućnost da nas kontaktirate preko imejl adrese brankagrubor@matijevicdoo.com kako biste se odjavili ili zahtevali da vaši podaci budu uklonjeni.
7. Koliko dugo držimo vaše podatke

• Zadržavamo vaše informacije samo onoliko koliko nam je potrebno da vam pružimo uslugu i ispunjavamo svrhe opisane u ovoj politici.
• Kada se više ne ispunjavaju uslovi za zadržavanje ovih podataka, iste brišemo i uklanjamo iz naših baza podataka.
8. Obrađivanje podataka od strane trećih lica

• Sarađujemo sa nekoliko trećih lica za obradu podataka u naše ime. Ove treće strane su pažljivo odabrane i one su u skladu sa zakonima navedenim u odeljku 3.
• Google (Privacy policy)

9. Neovlašćeni pristup bazama podataka

• Ukoliko dođe do bilo kakve povrede ili nezakonitog upada u bazu podataka našeg sajta ili sajta bilo koje treće strane s kojom sarađujemo a koja obrađuje podatke, o tome obaveštavamo nadležna lica i organe u roku od 72 sata od takve povrede ako se s pouzdanošću potvrdi da su podaci o ličnosti koji su se nalazili u toj bazi ukradeni.
10. Izmene politike privatnosti

• IM MATIJEVIĆ DOO može izmeniti ovu politiku privatnosti po potrebi.
• IM MATIJEVIĆ DOO može izmeniti ovu politiku privatnosti po potrebi. Ova politika privatnosti razvijena je sa poslednjim ažuriranjem 13. marta 2019. godine.
• IM MATIJEVIĆ DOO zadržava pravo izmene ove politike privatnosti po potrebi, kako bi se pridržavala i bila u skladu sa izmenama i dopunama u zakonima i propisima.
• Nećemo eksplicitno obaveštavati naše klijente ili korisnike veb stranica o ovim promenama. Umesto toga, preporučujemo da povremeno proveravate ovu stranicu za bilo kakve promene politike.
• Ako smatrate da se IM MATIJEVIĆ DOO ne pridržava ove politike privatnosti, molimo vas da kontaktirate s nama putem detalja na našoj stranici Kontakt.

Usvojeno u martu 2019. godine.

Politika o korišćenju kolačića
IM MATIJEVIĆ DOO Novi Sad

Napisali smo ovu politiku o korišćenju kolačića (cookie policy) kako bismo vam pomogli da razumete koje informacije o vašoj poseti sakupljamo i kako oni unapređuju vaše korisničko iskustvo, te vas stoga molimo da obratite pažnju na predstojeće informacije.

1. Definicije
• IM MATIJEVIĆ DOO, Rumenački put broj 86, 21000 Novi Sad, (u daljem tekstu: IM MATIJEVIĆ, „mi”, „nama”, „naše”, „nas”), označava pravno lice koje upravlja sajtom www.matijevic.rs
• Podaci o ličnosti – označavaju podatke koji se odnose na fizička lica, koja se u nekom trenutku mogu identifikovati.
• Korisnik – označava posetioca našeg vebsajta.
• Klijent – označava korisnika naših usluga.
• Podaci o korišćenju – označavaju podatke koje korisnik svojim jasnim prihvatanjem uslova omogućuje da se koriste u svrhu poboljšanja korisničkog iskustva.
• Kolačići – označavaju male skupove jednostavnih datoteka koji se čuvaju u veb pregledaču korisnika dok pregleda neki vebsajt. Direktiva Evropske unije 2009/136/EZ dopušta skladištenje kolačića na vašem uređaju ukoliko su oni neophodni za funkcionisanje ovog sajta, dok je za sve druge kolačiće neophodna vaša saglasnost.
• Na internet sajtovima kompanije IM MATIJEVIĆ mogu se koristiti i kolačići koji nisu neophodni za njihovo funkcionisanje. Takve kolačiće ne koristimo za praćenje ponašanja pojedinačnih korisnika niti njihovu identifikaciju, već za sticanje korisnih saznanja o načinu korišćenja internet sajtova tako da ih možemo dalje unapređivati za naše korisnike. Bez uvida koji stičemo putem sistema koji koriste kolačiće ne bismo mogli da vam pružamo ove usluge.
2. O nama i ko kontroliše informacije
• Ova veb stranica je vlasništvo IM MATIJEVIĆ, sa sedištem na adresi Rumenački put 86, Novi Sad.
• IM MATIJEVIĆ je registrovana kompanija u Srbiji pod:
• matičnim brojem: 08588759
• PIB: 100276831
• e-mail adresa: brankagrubor@matijevicdoo.com

3. Šta su kolačiči
• Kolačić je termin koji označava male skupove jednostavnih podataka koji se prikupljaju u veb pregledaču korisnika dok posećuje neki vebsajt.
• Računarski kolačić je formalno poznat i kao HTTP kolačić, veb kolačić, internet kolačić ili kolačić pretraživača. Bez obzira na to kako se zove, računarski kolačić se sastoji od informacija. Kada posetite veb lokaciju, ona šalje kolačić na vaš računar. Računar ga čuva u datoteci koja se nalazi u vašem veb pregledaču. (Kako biste ih lakše pronašli, tražite datoteku pod nazivom „cookies”.)
• Detaljnije o kolačićima možete pročitati na Vikipediji.

4. Koja je svrha kolačića?
• Svrha kolačića je da zapamte vaše postupke na sajtu i da pomognu veb lokaciji da prati vaše aktivnosti prilikom posete. Kolačići mogu biti veoma korisni. Na primer, mnogi onlajn prodavci koriste kolačiće kako bi pratili stavke u korpi za kupovinu dok korisnici, odnosno posetioci sajta istražuju sajt. Bez kolačića, vaša korpa za kupovinu će se resetovati i biti prazna svaki put kada kliknete na novi link na sajtu i stoga bi bilo nemoguće obaviti bilo kakvu kupovinu putem interneta.
• Veb stranica takođe može koristiti kolačiće kako bi vodila evidenciju o vašoj poslednjoj poseti.
• Različite vrste kolačića prate razne aktivnosti na stranici. Kolačići sesije se koriste samo kada korisnik aktivno istražuje sajt, a kada ga napusti, sesija tog kolačića nestaje. Praćenje kolačića se može koristiti za beleženje dugoročnih zapisa o višestrukim posetama na istom sajtu. Kolačići za utvrđivanje prijave (authentication cookies) prate da li je korisnik prijavljen, a ako jeste, pod kojim imenom.

5. Kako mi koristimo kolačiće (koje vrste) i zašto
5.1. Koristimo kolačiće za analitiku i performanse
• Koristimo samo najpotrebnije kolačiće koji su nam neophodni za praćenje posete stranice, odnosno analitičke kolačiće/kolačiće za proveru učinka, i to samo anonimno, što znači da ni u kom trenutku ne možemo otkriti identitet posetioca/korisnika našeg sajta.
• Koristimo ih kako bismo poboljšali korisničko iskustvo i imali uvid u to koju stranicu treba da poboljšamo.
5.2. Koristimo kolačiće za targetiranje
• Ovi kolačići su povezani sa funkcijom piksel na društvenoj mreži Facebook (Facebook pixel) i koriste se za preciznije targetiranje ciljne grupe prilikom plasiranja oglasa.

6. Kolačići od strane trećih lica
6.1. Google
• Koristimo proizvod Google Analytics čiji je proizvođač kompanija Google Inc. (adresa: 1600 Amphitheater Parkway, Mountain View, CA 94043, USA).
• Guglova analitika koristi kolačiće, koji predstavljaju tekstualne datoteke postavljene na vaš računar, kako bi se veb-stranama pomoglo da analiziraju kako korisnici koriste sajt. Informacije koje generiše kolačić o vašoj upotrebi biće poslate Google koji ih čuva na serverima u Sjedinjenim Američkim Državama.
• Skrećemo vašu pažnju na činjenicu da se na ovoj veb stranici Google analitika dopunjuje kodom „gat._anonymizeIp();” kako bi se garantovala anonimna kolekcija IP adresa (tzv. maskiranje IP adresa, od eng. IP masking).
• U slučaju aktiviranja anonimizacije IP-a, Google skraćuje IP adresu čineći poslednji oktet IP adrese anonimnim za države članice Evropske unije, kao i za druge strane u Sporazumu o Evropskom ekonomskom prostoru. Samo u izuzetnim slučajevima, Google i serveri u SAD šalju i skraćuju punu IP adresu.
• U ime dobavljača vebsajta, Google koristi informacije o IP adresi i druge podatke u svrhu procene vašeg korišćenja veb stranice, prikupljanja izveštaja o aktivnostima veb stranice za operatere veb stranica i pružanja drugih usluga u vezi sa aktivnostima veb stranice i korišćenja interneta do provajdera veb stranice.
• Google ne povezuje vašu IP adresu sa bilo kojim drugim podacima koje poseduje.
• Možete odbiti upotrebu kolačića tako što ćete izabrati odgovarajuća podešavanja u svom pregledaču. Međutim, imajte na umu da, ako ovo uradite, možda nećete moći da koristite sve funkcionalnosti veb stranice na kojoj se nalazite.
6.1.1. Onemogućite Google analitiku
• Možete i sprečiti prikupljanje i korišćenje podataka (kolačića i IP adresa) od strane Google tako što ćete preuzeti i instalirati određeni dodatak.
• Imajte na umu da je na ovom vebsajtu kôd analitike već dopunjen atributom „anonymizeIp” kako bi se osigurala anonimna kolekcija IP adresa.
• Ako ne želite da Google prikuplja i druge podatke o vašoj poseti, možete instalirati dodatak za pregledač Chrome.
• Više informacija o Google analitici možete saznati na našoj stranici Politika privatnosti.

7. Prihvatanje korišćenja kolačića
• Prilikom prvog dolaska na naš vebsajt, možete odabrati da li želite da se koriste kolačići.
• U skladu sa nedavnim stupanjem na snagu Opšte uredbe o zaštiti podataka o ličnosti EU (GDPR), podaci o korisnicima bi trebalo da budu anonimni, te u skladu s tim zahtevima naši programeri rade na potpunoj primeni odredaba te uredbe.

8. Izmene ove politike o korišćenju kolačića
• IM MATIJEVIĆ može, po potrebi, izmeniti ovu politiku o korišćenju kolačića. Ova politika je razvijena u skladu sa poslednjim ažuriranjem GDPR-a, koji je usvojen 27. aprila 2016. godine, a stupio na snagu 25. maja 2018. godine.
• IM MATIJEVIĆ zadržava pravo izmene ove politike o korišćenju kolačića, kako bi bila u skladu sa izmenama i dopunama u važećim zakonima i pravnim propisima.
• Nećemo eksplicitno obaveštavati naše klijente ili korisnike veb stranica o ovim promenama. Umesto toga, preporučujemo da povremeno proveravate ovu stranicu kako biste bili u toku sa mogućim izmenama politike naše firme.
• Ako smatrate da se IM MATIJEVIĆ ne pridržava ove politike o korišćenju kolačića, molimo vas da kontaktirate s nama putem naše stranice Kontakt.
Poslednji put ažurirano 13. marta 2019. godine