Industrijska klanica

Industrijska klanica IM “Matijević” u Novom Sadu je jedan od najsavremenijih objekata ovog tipa i kapaciteta u Evropi. Savremeni stočni depoi protočnog tipa obezbeđuju u potpunosti traženu dobrobit u pripremi za klanje.

Industrijska klanica IM “Matijević” u Novom Sadu je jedan od najsavremenijih objekata ovog tipa i kapaciteta u Evropi. Savremeni stočni depoi protočnog tipa obezbeđuju u potpunosti traženu dobrobit u pripremi za klanje. Linije klanja, građevinski odvojene, kapaciteta 160 kom/sat svinja i do 30 kom/sat junadi su opremljene najsavremenijom opremom nemačke firme BANSS.

Automatsko omamljivanje svinja, horizontalno iskrvarenje i šurenje u vertikalnom položaju parom, kvalitetno omamljivanje junadi vazduhom, mašinsko skidanje kože junadi, evidentiranje svake polutke “čipom” na kuki, zatim pneumatska otprema nusproizvoda klanja od mesta dobijanja do prihvatne hladnjače, su samo neki pokazatelji mogućnosti kvalitetnog rada u ovoj savremenoj klanici.

Hlađenje svinjskih polutki šok postupkom i adekvatnim junećih, te ujednačavanje temperatura polutki u stacionarnim komorama kapaciteta 1.600 kom/svinja i 200 kom/junadi do 24 sata iza klanja, obezbeđuju u potpunosti sprovođenje dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse u ovom objektu, odnosno principa HACCP koncepta. Rasecanje i iskoštavanje mesa je odvojeno za svaku vrstu mesa i obavlja se na automatskim linijama rasecanja (svinjsko), odnosno u visećim (juneće).

Objekat je opremljen dovoljnim brojem i na pravilnom mestu lociranim sanitarnim prostorijama, garderobama, što omogućava pravilno razgranjičenje. Posetiocima je omogućeno, iz zastakljenog koridora, posmatranje linija klanja, odnosno stočnog depoa.