piletina-sa-spanacem

Punjeni pileći file sa matijević pršutom i crvenom paprikom na podlozi od spanaća i milerama

Pileći file otvoriti, napuniti paprikom, blago posoliti, ostaviti da stoji do 20 min, peći na umerenoj vatri na tiganju, pred kraj pečenja dodati spanać, začine i dve kašike milerama.
Servirati u duboki tanjir, spanać iskoristiti kao podlogu za punjeni file.

pileci-file-sa-sirom

Pileći file pod sirom i pršutom

Pileći file ne lupati, samo odstraniti unutrašnji file, peći na jačoj vatri, pred kraj pečenja na file položiti sir i pršut i peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni do 3 minuta.
Poslužiti uz grilovano povrće (tikvice, plavi patlidžan, šargarepu, papriku …)

piletina-rolovana-u-slanini

Pileći file rolovan u pančeti

Pileći file izmarinirati začinskim travama (mirođija origano..) posoliti, ostaviti da odstoji do 40 min na hladnom, zatim file izlupati, formirati ga u medaljon i rolovati sa tanko isečenom pančetom.

Peći poklopljeno na srednjoj temperaturi.

Poslužiti sa grilovanim krompirom i sotiranim povrćem

 

piletina-sa-pecurkama

Pileća salata sa pečurkama

Skuvati pileće grudi i iseći na kockice. Takođe, skuvati pečurke i iseći na tanke listiće. Kisele krastavce iseći na tanke kolutove i pomešati sa piletinom i pečurkama. Salatu posoliti i pobiberiti, dodati majonez i pavlaku. Uz ovu ukusnu salatu se odlično uklapa i pečeni kikiriki. Salatu staviti u ukrasnu činiju, dekorisati majonezom, kiselim krastavcima ili svežim začinom.

tortilja-sa-mesom

Tortilje s mesom

Povrće dobro oprati i osušiti. Salatu i rukolu rasporediti po tortilji, na njih staviti tanko isečene, pečene svinjske šnicle, a preko dodati sir. Posebno pomešati izrendano tvrdo kuvano jaje, kockice paradajza i po ukusu usitnjen jedan do dva čena belog luka. Zatim posoliti, preliti uljem i sirćetom i posuti parmezanom. Sve zajedno promešati, preliti po tortilji i čvrsto je zaviti na kraju.

Fil za tortilje može biti raznovrstan, a na vama je da kreirate jelo po inspiraciji. Umesto svinjskih šnicli preporučujemo i dimljeni suvi vrat ili pečeni.

juneci gulas

Juneći gulaš

Propržiti slaninu i luk, na prethodno zagrejanoj masti. Dodati veće kockice junećeg mesa i pržiti dok ne dobije rumenu boju. Zatim, posoliti, pobiberiti, dodati list lorbera i po ukusu možete dodati cele feferonke. Jelo promešati sa jednom kašikom brašna, nakon toga preliti sa pola litre mlake vode i ostaviti da se dinsta oko sat vremena. Po želji, na kraju, možete dodati malo sirćeta i prstohvat šećera radi slatko – kiselog ukus

piletina-sa-limunom

Pileće belo meso u sosu od limuna i pavlake

Meso samo malo istući tučkom i lepo opržiti sa obe strane da bude 50% pečeno.Oprženo meso izvaditi iz posude u kojem se pržilo,pa u isto ulje staviti brašno, propržiti, pa dodati pavlaku, jogurt, mleko, senf, so, biber, koricu limuna i sok od limuna. Kad je sos gotov, ubaciti piletinu da se prodinsta u sosu. Sos – ako se zgusne – razrediti mlekom do željene gustine.