POTREBNE NAMIRNICE



* deo praseta težine oko 2 kg
* 6-7 dobrih kašika masti
* 4 šake soli
* 3 dl vode

NAPOMENA

Ispeći prase u kućnim uslovima nije baš najlakši posao jer zahteva konstatno kontrolisanje, prelivanje i proveru temperature rerne. Cilj je da korica bude hrskava, a meso mekano. Svakako je pečenje deo svečane gozbe, zato ako se odlučite za njegovu pripremu pratite naš recept i ne bi trebalo da bude greške.
PRIPREMA

1.
U dublji pleh staviti mast.

2.
Rernu zagrejati na 250*C.

3.
Po površini praseta dobro umasirati so. Dosta soli. (Ako vam deluje da će biti preslano ne brinite, so utiče da korica postane hrskava, kao i da meso iznutra bude dovoljno slano)!

4.
U pleh sipati vodu i staviti u rernu.

5.
Nakon 20-ak minuta smanjiti rernu na 220*C pa preliti prase tečnošću iz pleha (da cvrči).

6.
Prase peći najmanje 2,5 sata, po potrebi i više, povremeno ga prelivajući tečnošću iz pleha (oko 4-5 puta za vreme pečenja).

7.
Kada kašikom lupnete koricu i čini vam se da je tvrda, pečenje je gotovo.

8.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo odmori i prohladi na sobnoj temperaturi. Iseći na parčad, pa služiti uz pečen krompir i kupus salatu.