POTREBNE NAMIRNICE
* deo praseta težine oko 2 kg
* 6-7 dobrih kašika masti
* 4 šake soli
* 3 dl vode
NAPOMENA
Ispeći prase u kućnim uslovima nije baš najlakši posao jer zahteva
konstatno kontrolisanje, prelivanje i proveru temperature rerne. Cilj je da
korica bude hrskava, a meso mekano. Svakako je pečenje deo svečane
gozbe, zato ako se odlučite za njegovu pripremu pratite naš recept i ne
bi trebalo da bude greške.
PRIPREMA
1.U dublji pleh staviti mast.
2.Rernu zagrejati na 250*C.
3. Po površini praseta dobro umasirati so. Dosta soli. (Ako vam
deluje da će biti preslano ne brinite, so utiče da korica postane
hrskava, kao i da meso iznutra bude dovoljno slano)!
4. U pleh sipati vodu i staviti u rernu.
5. Nakon 20-ak minuta smanjiti rernu na 220*C pa preliti prase
tečnošću iz pleha (da cvrči).
6. Prase peći najmanje 2,5 sata, po potrebi i više, povremeno ga
prelivajući tečnošću iz pleha (oko 4-5 puta za vreme pečenja).
7. Kada kašikom lupnete koricu i čini vam se da je tvrda, pečenje
je gotovo.
8. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo odmori i prohladi na sobnoj
temperaturi. Iseći na parčad, pa služiti uz pečen krompir i kupus
salatu.