POTREBNE NAMIRNICE



* 4 očišćene skuše
* 6 čenova belog luka
* maslinovo ulje po potrebi (oko 150 ml)
* veza svežeg peršuna
* 4 dl belog vina
* so

NAPOMENA

SJAJNO JELO, NE SAMO ZA VREME POSTA, VEĆ BI GA TREBALO UVRSTITI I U REDOVAN NEDELJNI MENI.
PRIPREMA

1.
Skušu očistiti, oprati i dobro posoliti.

2.
Peršun i beli luk sitno iseckati, pa pomešati sa maslinovim uljem.

3.
Zatim ribu puniti pripremljenom smešom (ako ima potrebe stomak ribe zatvoriti čačkalicom).

4.
Pleh podmazati maslinovim uljem, pa poređati ribu. Preostali beli luk iseći na kolutiće i posuti ribu i pleh.

5.
U pleh sipati belo vino i dodati vodu, toliko da malo manje od polovine ribe bude u tečnosti.

6.
Peći u zagrejanoj rerni na gornjoj etaži i gornjem grejaču na 220*C (najbolje bi bilo ukoliko rerna ima opciju roštilj pečenja).

7.
Tokom pečenja gornje polovine ribe, s vremena na vreme prelivati tečnošću iz pleha. Kada gornja polovina bude pečena (posle otprilike 20-ak minuta) izvaditi pleh iz rerne, odasuti svu tečnost i okrenuti ribu. Peći još 10-ak minuta, dok ne porumeni i druga polovina.

PRILOG

1.
Posebno obariti krompir isečen na kocke i prokelj. Zatim ih pomešati i začiniti solju i maslinovim uljem, te po želji dodati malo seckanog belog luka.

2.
Servirati toplo i ukrasiti kolutovima limuna.