Industrijska klanica IM “Matijević” u Novom Sadu je jedan od
najsavremenijih objekata ovog tipa i kapaciteta u Evropi. Savremeni stočni
depoi protočnog tipa obezbeđuju u potpunosti traženu dobrobit u
pripremi za klanje. Linije klanja, građevinski odvojene, kapaciteta 160 kom/
sat svinja i do 30 kom/sat junadi su opremljene najsavremenijom opremom
nemačke firme BANSS.
Automatsko omamljivanje svinja, horizontalno iskrvarenje i šurenje u
vertikalnom položaju parom, kvalitetno omamljivanje junadi vazduhom,
mašinsko skidanje kože junadi, evidentiranje svake polutke “čipom” na kuki,
zatim pneumatska otprema nusproizvoda klanja od mesta dobijanja do
prihvatne hladnjače, su samo neki pokazatelji mogućnosti kvalitetnog rada
u ovoj savremenoj klanici.
Hlađenje svinjskih polutki šok postupkom i adekvatnim junećih, te
ujednačavanje temperatura polutki u stacionarnim komorama kapaciteta
1600 kom/svinja i 200 kom/junadi do 24 sata iza klanja, obezbeđuju u
potpunosti sprovođenje dobre proizvođačke i dobre higijenske prakse u
ovom objektu, odnosno principa HACCP koncepta. Rasecanje i iskoštavanje
mesa je odvojeno za svaku vrstu mesa i obavlja se na automatskim linijama
rasecanja (svinjsko), odnosno u visećim (juneće).
Objekat je opremljen dovoljnim brojem i na pravilnom mestu lociranim
sanitarnim prostorijama, garderobama, što omogućava pravilno
razgraničenje. Posetiocima je omogućeno, iz zastakljenog koridora,
posmatranje linija klanja, odnosno stočnog depoa.
U okviru IM Matijević otvoren je jedan od najsavremenijih objekata
za klanje živine. Isti je opremljen vrhunskom opremom firme STORK,
kapaciteta 4 000 kom/sat tj. 30 000 kom/dan. Tehnološki procesi se
odvijaju na četiri odvojene konvejerske linije. Sve operacije su
automatizovane od kačenja trupova živine na konvejer,
omamljivanja, do pakovanja u foliju, odnosno polietilenske i
stiroporne omotače.
Hlađenje živine se obavlja savremenom tehnologijom sa sistemom
vlaženja, prskanjem sveže vode. U okviru objekta postoje rashladne
komore predviđene za dvodnevni kapacitet. Objekat je izgrađen tako
da omogućuje klanje, hlađenje, rasecanje, pakovanje i smrzavanje
živine uz poštovanje veterinarskih i sanitarno higijenskih uslova.
Implementiran je i HACCP sistem, koji pored kvaliteta garantuje i
zdravstvenu ispravnost pilećeg mesa proizvedenog u našoj klanici.
Posebna pažnja se obraća na kvalitet i zdravstvenu ispravnost
ulazne sirovine, opštu higijenu kao i higijenu rada. Dok akreditovane
laboratorije vrše redovne mikrobiološke, zdravstvene analize,
kontrole proizvoda i radnih površina.
Naš cilj je proizvodnja bezbednog proizvoda koji će u pogledu
bezbednosti, kvaliteta, organoleptičkih i nutritivnih karakteristika,
zadovoljiti ukus širokog kruga kupaca i korisnika naših proizvoda,
ispuniti zahteve HACCP i važećih standarda, zakonskih propisa o
zdravstvenoj ispravnosti, kvalitetu mesa i proizvoda od mesa.