SASTOJCI
Sastojci za ribu :

*pastrmka
*limun
*peršun
*maslinovo ulje
*so i biber po ukusu
*puter

 

Sastojci za varivo:

*½ kg oguljenog belog krompira
*700 g blitve
*½ veze lista peršuna
*5 čena belog luka
*so i biber po ukusu
*sok od jednog limuna
*1dl maslinovog ulja

PRIPREMA

3.
Jedan limun narežite na kriške. Naseckajte peršun.

4.
Ribu napunite seckanim peršunom.

5.
Stavite komade putera i pecite ribu na roštilju oko 10-15 minuta sa svake strane.

 

Dalmatinsko varivo:

1.
Iseckati sitno 3 čena belog luka, posoliti i preliti maslinovim uljem, pa ostaviti da odstoji.

2.
Oguljen krompir iseckati na kockice veličine zalogaja i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je gotov, izvaditi ga iz šerpe i dobro ocediti.

3.
Blitvu oprati i odstraniti joj onaj korenasti deo sa sredine. Očišćene listove spustiti svega 3-4 minuta u ključalu vodu, a onda ih izvaditi i iseckati na trakice.

4.
Na ulju i umerenoj temparaturi zagrejati beli luk, pa čim luk zamiriši dodati krompir, a neki minut posle i blitvu. Dodati preostala 2 iseckana čena belog luka, po potrebi još maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i politi limunovim sokom. Ne skidajući sa šporeta minut – dva sve lepo i pažljivo promešati i varivo je gotovo.