Sastojci:
500 gr MATIJEVIĆ svinjskog mlevenog mesa
4 tanje kriške starijeg hleba
500 – 100 ml mleka
1 kašika suvog začina
prstohvat bibera ili po ukusu
peršunov list
1 jaje
400 gr penne testenine
3 cela paradajza
500 ml soka od paradajza
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
Priprema:
Natopiti hleb sa mlekom i ostaviti da odstoji.
U drugu posudu staviti meso, jaje, začine pa ocediti hleb i pomešati sa mesom.
Dobro rukama izmesiti.
Pokvasiti ruke i oblikovati loptice. Meso podelite na pola, zatim još jednom na pola i ponovo isto.
Na ovaj način dobijate 24 loptice, a deljenjem na pola, pa opet na pola na kraju dobijate sve iste veličine.
Dok oblikujete kuglice zagrejte ulje, malo smanjite i spustite kuglice da se peku.
Dok se peku iseckajte crni i beli luk.
U ulje u kojem su se pekle kuglice stavite crni i beli luk i malo ga prodinstajte uz pola čaše vode.
Dok se luk dinsta iseckajte paradajz.
Kada se luk izdinstao i omekšao dodajte paradajz kojis te iseckali i sok od paradajza.
Kada malo prokuva sipajte čašu vode pa nastavite kuvanje dodajući i ćuftice dok se paradajz ne skuva.
Neka lagano krčka.
Dok se sve to kuva pored u lonac stavite vodu i skuvajte penne po uputstvu, zatim ih izvadite hvataljkom direktno odmah u sos, preko kuglica.
Penne ne cedite, sosu dodajte vode od kuvanja.
Posolite još malo, lagano promešajte i poslužite toplo.
Prijatno!