Sastojci:

500 gr MATIJEVIĆ svinjskog mlevenog mesa

4 tanje kriške starijeg hleba

500 – 100 ml mleka

1 kašika suvog začina

prstohvat bibera ili po ukusu

peršunov list

1 jaje

400 gr penne testenine

3 cela paradajza

500 ml soka od paradajza

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

Priprema:

Natopiti hleb sa mlekom i ostaviti da odstoji.

U drugu posudu staviti meso, jaje, začine pa ocediti hleb i pomešati sa mesom.

Dobro rukama izmesiti.

Pokvasiti ruke i oblikovati loptice. Meso podelite na pola, zatim još jednom na pola i ponovo isto.

Na ovaj način dobijate 24 loptice, a deljenjem na pola, pa opet na pola na kraju dobijate sve iste veličine.

Dok oblikujete kuglice zagrejte ulje, malo smanjite i spustite kuglice da se peku.

Dok se peku iseckajte crni i beli luk.

U ulje u kojem su se pekle kuglice stavite crni i beli luk i malo ga prodinstajte uz pola čaše vode.

Dok se luk dinsta iseckajte paradajz.

Kada se luk izdinstao i omekšao dodajte paradajz kojis te iseckali i sok od paradajza.

Kada malo prokuva sipajte čašu vode pa nastavite kuvanje dodajući i ćuftice dok se paradajz ne skuva.

Neka lagano krčka.

Dok se sve to kuva pored u lonac stavite vodu i skuvajte penne po uputstvu, zatim ih izvadite hvataljkom direktno odmah u sos, preko kuglica.

Penne ne cedite, sosu dodajte vode od kuvanja.

Posolite još malo, lagano promešajte i poslužite toplo.

Prijatno!